maandag 8 augustus 2022

Project Schiphol - Van 10kV naar 400V bij Schiphol

In opdracht van BAM Energie & Water begeleiden wij een mooi project bij Schiphol. We leverden onder andere een middenspanningsprovisorium, een hoofdverdeler, LS kasten en heel wat (kilo)meters kabel.

Voet zag hier een mooie puzzel in. Vanuit Schiphol moesten we voldoen aan veel veiligheids- en duurzaamheidseisen. Na een uitgebreide schouw adviseerden wij BAM; zij ontvingen van ons een uitgebreid ontwerp en we boden hen een totaaloplossing aan. Van het materiaal, tot aan de monteurs en het transport.

Ons provisorium van 2,5 MVA is in het middenspanningsnet geplaatst. Hiermee wordt de 10kV omgezet naar 400V. De kabels die van het net naar het provisorium, hoofdverdeler en de LS kasten gaan, moesten vanwege de veiligheid allemaal kortsluitvast worden gelegd. Hiervoor hebben we kortsluitvaste blokken gebruikt. In bepaalde gevallen moesten de kabels zelfs via de muren naar boven gelegd worden.

Om zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen, kozen we ervoor om de hoofdverdeler bovenop de 20ft container te plaatsen. Dit kon met behulp van een Flat Deck; deze ligt nu bovenop de 20ft trafo container. Hierdoor konden we de 3200 ampère Siemens hoofdverdeler én de onderverdeler met 6x1250 ampère afgaande velden bovenop de container plaatsen. 

Om ervoor te zorgen dat deze tijdelijke installatie voor zo min mogelijk hinder zorgt op het terrein van Schiphol, heeft BAM een tijdelijke brug laten bouwen. Hierop liggen kilometers van onze kabels in blokken. Transporteurs kunnen op deze manier nog gewoon over het terrein onder de brug door rijden.