donderdag 23 december 2021

Project De Kwakel – duurzaam huis, duurzame oplossing

In De Kwakel lieten Bas en Linda een volledig duurzame woonschuur bouwen. De bouwgrond was voorheen akkerland; geen netaansluiting aanwezig dus. Voet Energy Solutions zocht met de bewoners naar een groene en betrouwbare noodstroomoplossing.

Ze zijn hartstikke trots op hun woning. “We wonen hier sinds september 2021. Een heerlijke plek. Het is alleen jammer dat we nog niet kunnen worden aangesloten op het hoofdnet,” vertelt Bas. 

De benodigde netaansluiting van 3x40 ampère was helaas nog niet te realiseren. Daarom staat er sinds deze zomer een noodstroomoplossing van Voet Energy Solutions. De bewoner vertelt: “Toen het huis af was, heeft Voet hier een aggregaat neergezet. Deze stond 24/7 te draaien.” Dit vond de familie logischerwijs geen ideale oplossing: “We hebben een 100% duurzaam huis laten bouwen, gasloos en met 34 zonnepanelen op het dak. Zo’n aggregaat past niet bij die groene ambities. En daarnaast was ik ook bang voor geluidsoverlast.” 

In de praktijk viel de geluidsoverlast gelukkig mee. Voet plaatste een super silent aggregaat die draait op 100% HVO brandstof, maar dat was nog niet duurzaam genoeg. Bas wilde graag een groenere oplossing: “Ik uitte mijn overwegingen. Daaruit kwam het idee van Voet naar voren om een accupakket te plaatsen, naast het aggregaat. Voet is ontzettend flexibel geweest: meedenken, oplossingen bieden en met goed materiaal komen.” 

De Blue Battery Box van Voet zorgt ervoor dat er 75% brandstof wordt bespaard. Rick Voet legt uit hoe het accupakket voor deze besparing zorgt: “De zonne-energie van de 34 panelen gaan eerst naar het huis. Wanneer er dan nog reststroom is, wordt het accupakket opgeladen. En als ook deze vol raakt, kan de omvormer van de zonnepanelen worden uitgeschakeld. Is het accupakket leeg én schijnt de zon niet? Dan pas wordt het aggregaat ingeschakeld.” 

In de donkere winterperiode draait het aggregaat natuurlijk wat meer. Dan wordt er minder zonne-energie opgewekt. Het aggregaat en de LED verlichting in huis reageren op elkaar. Dit kan voor knipperende verlichting zorgen. Om hier geen last van te hebben, plant Bas het schakel- en laadmoment: “De software kan zo worden aangepast dat dit ’s nachts plaatsvindt. In de zomer heb je hier bijna niet mee te maken. Een mooi voorbeeld: afgelopen september draaide het aircosysteem volop in het hele huis, de kinderen waren aan het gamen, de inductiekookplaat met 4 pitten stond aan en nog werd de omvormer uitgeschakeld.” 

De installateurs van het huis van de familie waren niet helemaal bekend met zo’n accupakket. Gelukkig, zo vertelt Bas, kon Voet hen goed informeren: “Voet heeft contact gehad met de hoofdinstallateur. Hier in De Kwakel hebben ze uitgebreid uitgelegd hoe dat accupakket precies werkt en wat voor gevolgen het heeft voor de frequentie. In andere landen wordt deze techniek schijnbaar op allerlei verschillende manieren toegepast.”

Bekijk hier onze video over de inzet van accupakketten op het energienet of vraag via deze link meer informatie aan.