woensdag 14 juni 2023

‘Nooit meer door het donker’ met de draadloze Synchronisatie box.

Waar de stroomvoorziening een steeds belangrijkere rol krijgt in het dagelijks leven, zien wij dat stroomonderbrekingen steeds meer impact hebben. Hierdoor zien we dat synchrone netovernames tegenwoordig steeds meer de voorkeur krijgen boven een schakeling door het donker. Met gemiddeld 15 synchrone netovernames per dag, hebben wij bij Voet de nodige kennis en ervaring op het gebied van synchrone netovernames. En ondanks dat onze specialisten hier dagelijks mee bezig zijn, liepen we toch tegen bepaalde situaties aan waarbij een synchrone netovername met kabel technisch gezien niet mogelijk was. Dat moet anders kunnen dacht mede-eigenaar Rick Voet, en inmiddels kunnen wij met trots onze innovatieve ‘Draadloze Synchronisatie Box’ introduceren.

Een referentiepunt creëren

Voor het realiseren van een synchrone netovername is een goed en betrouwbaar referentiepunt essentieel. Dit referentiepunt wordt tot dusver veelal gecreëerd met een referentie- of bypass kabel. Bij het gebruik van een kabelverbinding is de afstand tussen de aggregaat en het referentiepunt echter beperkt vanwege verliezen over de kabel. Daarnaast waren synchrone netovernames op middenspanningsniveau tot dusver onmogelijk, zeker als er ook sprake is van verschillende klokgetallen van de trafo’s.

Hoe werkt het?

De draadloze synchronisatie box bestaat feitelijk gezien uit twee onderdelen: de zender en de ontvanger. De zender wordt aangesloten bij het referentiepunt en de ontvanger bij het aggregaat. Via een speciale satelliet verbinding worden de zender en ontvanger met elkaar verbonden. Het systeem meet vervolgens de vertraging van de draadloze verbinding en kan deze compenseren waardoor er een zuiver en betrouwbaar referentiepunt wordt gecreëerd.

De voordelen

Deze toepassing is revolutionair en biedt ons én onze klanten veel meer mogelijkheden op het gebied van synchrone netovernames. Door het genereren van een draadloos referentiepunt behoren beperkingen zoals langere afstanden en obstakels tot het verleden, en zijn wij zelfs in staat om op middenspanningsniveau te schakelen.

Voorbeeld uit de praktijk

Vanuit een grote industriële speler kwam onlangs het verzoek of wij vanwege het uitvoeren van onderhoud een synchrone netovername konden doen. Gezien de complexiteit van de installatie en het benodigde vermogen was een overname op 10kV niveau de enige oplossing. Hierbij was de afstand tot het referentiepunt zo’n 2,5 km en hadden we te maken met verschillende klokgetallen van de trafo’s. Wij zijn ontzettend blij dat wij na een intensieve voorbereiding en testperiode dit project succesvol hebben doorlopen en afgerond. Door de inzet van de draadloze synchronisatie box konden de 2.000 werknemers van het betreffende bedrijf die dag onopgemerkt hun dagelijkse werkzaamheden blijven voortzetten.

De draadloze synchronisatie box van Voet is een unieke oplossing die ongekende mogelijkheden biedt op het gebied van synchrone netovernames. Benieuwd of deze oplossing ook geschikt is voor jouw organisatie of project? Stuur ons een bericht en wij denken graag met je mee.