donderdag 30 januari 2020

Noodstroom Rijnstate Ziekenhuis

Begin 2019 kreeg Voet Energy Solutions een aanvraag van Croonwolter&dros voor het realiseren van een tijdelijke noodstroominstallatie van 4MVA voor het Rijnstate Ziekenhuis regio Arnhem. De tijdelijke noodstroominstallatie van Voet werd geplaatst in verband met het vervangen van de vaste noodstroomvoorziening van Rijnstate, een samenwerking van Croonwolter&dros en Zwart techniek.

Het creëren van een veilige en betrouwbare energievoorziening

Rijnstate heeft een verzorgingsgebied van circa 450.000 inwoners. Daarom is continuïteit en betrouwbaarheid van hun energievoorziening van cruciaal belang. Vanuit Croonwolter&dros en Rijnstate kwam er een Programma van Eisen met een aantal belangrijke aspecten naar voren voor het creëren van een veilige en betrouwbare energievoorziening:

 • Het te leveren vermogen van de noodstroominstallatie moet ten minste 3 MVA bedragen;
 • De voorzieningen van het ziekenhuis moeten op volgorde van significantie ingeschakeld kunnen worden;
 • De belangrijkste voorzieningen moeten binnen 15 seconden voorzien zijn van spanning;
 • Het ziekenhuis moet zo min mogelijk hinder ondervinden van de tijdelijke noodstroominstallatie;
 • Prefentieschakeling;
 • De noodstroominstallatie die door Voet gebouwd zal worden, zal volledig automatisch moeten kunnen functioneren, en zal redundant uitgevoerd moeten worden. 

Antwoord vanuit Voet: geen probleem, gaan wij regelen! Wanneer wilt u draaien?

Testopstelling

Ter voorbereiding van dit project hebben wij in onze op- en overslag in Culemborg een volledige testopstelling opgebouwd. Op deze manier kunnen we de noodstroominstallatie tot in detail nauwkeurig testen om zo de meest betrouwbare stroomoplossing te bieden. Doordat Voet beschikt over een eigen inkoopstation kon de installatie dusdanig getest worden dat net-, nood-, en netparallelbedrijf uitvoerig getest kon worden. Nadat de noodstroom installatie uitvoerig getest was hebben wij Croonwolter&dros en Rijnstate uitgenodigd voor een FAT-test. Hier in zijn alle mogelijke scenario’s besproken en getest. 

Opbouw tijdelijke noodstroominstallatie

Op 11 oktober is de volledige installatie geplaatst bij Rijnstate Arnhem. De volledige installatie diende gekoppeld te worden aan de middenspanningsinstallatie van het ziekenhuis, hierbij was het van belang dat de bestaande voorzieningen geen haperingen ondervonden. Daarnaast bleven de eigen noodstroomvoorzieningen stand-by tot de noodstroominstallatie van Voet gereed was.

Het was geen eenvoudige klus om een installatie van circa 30 jaar oud te koppelen met een installatie anno 2019. Om dit goed en veilig uit te voeren was het van belang dat Croonwolter&dros en Rijnstate zorgvuldig hebben meegekeken en gedacht. 

Black-out test voor het ziekenhuis

Nadat de tijdelijke noodstroominstallatie was ingekoppeld en alle systemen stand-by stonden, waren we aangekomen bij de "black-out test Rijnstate". Om er op locatie 100% zeker van te zijn dat de volledige installatie goed zal werken, na een stroomuitval, heeft Liander (netbeheerder) op een geplande donderdagavond het volledige inkoopstation van het Rijnstate ziekenhuis in het donker geschakeld. Zoals verwacht kwam de tijdelijke noodstroominstallatie van Voet volledig op gang en werd de preferentieschakeling op de juiste manier toegepast. Nadat het Rijnstate voor een kleine 30 minuten volledig op deze noodstroomvoorziening heeft gefunctioneerd was het moment aangekomen dat we met de volledige noodstroominstallatie het 10kV net synchroon retour lieten komen. Nadat al deze werkzaamheden goed en volledig waren uitgevoerd is de tijdelijke noodstroom installatie van Voet Energy Solutions in auto-modus gezet.

Spanningsloos maken van middenspanningsinstallatie

Na het afronden van de nieuwe noodstroominstallatie door Zwart Techniek heeft Voet met 4x1MVA decentraal onderdelen van het Rijnstate ziekenhuis overgenomen. Op deze manier kon de middenspanningsinstallatie spanningsloos worden gemaakt zonder dat dit gevolgen had voor de bedrijfsvoering van het ziekenhuis. 

Met dank aan alle betrokken partijen: technisch team Rijnstate Arnhem, Croonwolter&dros, Zwart Techniek, Liander en het team van Voet. Zonder de samenwerking van zo’n sterk team was het niet mogelijk geweest om deze werkzaamheden tot een succes te laten voltooien. 

Voet leverde, voor het uitvoeren van dit project, diverse materialen en werkzaamheden:

 • Gezamenlijk opstellen projectplan;
 • Een FAT-test op locatie Culemborg;
 • Transport, op- en afbouw, 24/7 service en begeleiding;
 • Diverse noodstroomaggregaten met een totaal vermogen van 8MVA;
 • Diverse mobiele transformatorruimtes (provisoria, step-up, step-down) met een totaal vermogen van 5,6MVA;
 • Powerlockkabel met een totale lengte van 9,5 km;
 • 300 meter middespanningskabel en toebehoren.