maandag 21 december 2020

Iedereen moet een kans krijgen

Hoeveel aanpassingsvermogen vergt het om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen? Schijnbaar niet zo veel, als je het verhaal van Rick Voet aanhoort, mede-eigenaar van Voet Energy Solutions. “Mensen die echt willen, krijgen bij ons alle ruimte, hulp en begeleiding. We laten hen zelf dingen ervaren, maar zijn altijd direct bereikbaar als ze vastlopen.”

Het ontstaan van Voet Energy Solutions getuig van onvervalst ondernemerschap. “John, mijn vader, zag bij de verbreding van de snelweg A2 destijds aggregaten uit Apeldoorn en vroeg zich af wat daar voor logica achter zat. Hij besloot er zelf tien te kopen en te verhuren. Inmiddels gaan onze machines ook het hele land door, van Zuid-Limburg tot Texel. Naast de hoofdvestiging in Culemborg hebben we twee dependances in Echt en nabij Bolsward. Onze vloot bevat diesel- en hybrideaggregaten, transformatoren, accupakketten, bekabeling en toebehoren. Hoofdzakelijk werken we voor netbeheerders, ziekenhuizen en datacenters. Die beschikken in de regel zelf over een noodstroomvoorziening, alleen moet daar weleens onderhoud aan plaatsvinden, net als aan de transformatoren die overal in het land staan. Dan halen wij tijdelijk alle spanning eraf en koppelen die aan een generator, zonder dat gebruikers het merken.”

COMMUNICEREN

Binnen het team van circa twintig personen hoeft lang niet iedereen over een elektrotechnische achtergrond te beschikken. Sterker nog, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben er mogelijkheden om zich te ontplooien. Voet: “Er zijn heel veel ondersteunende werkzaamheden nodig, vooral bij onze monteurs en chauffeurs. Als wij merken dat iemand de juiste motivatie heeft, geven wij hem of haar alle ruimte om zich te ontwikkelen, zonder daar druk op te leggen. Wanneer je ziet dat iemand binnen een bepaald pakket lekker werkt, zorgt dat het toch alleen maar voor een win-winsituatie? Het is belangrijk om mensen aan te voelen en wanneer nodig het gesprek aan te gaan, om te horen wat ze willen of waar ze tegenaan lopen. Soms gebeurt het dat we teveel verwachten, dat we denken dat iemand exact dezelfde prestatie kan leveren als een vorige keer, toen dat vlekkeloos verliep. Hoe we zo’n uitdaging overwinnen? Door te communiceren en de medewerker met geduld te benaderen. Dan maar een keer iets opnieuw doen. We weten uiteraard bij welke klussen zulke speelruimte zit.”

ENTHOUSIAST

Op het gebied van arbeidsparticipatie krijgt Voet Energy Solutions de volle ondersteuning van Tom Bronk, re-integratieadviseur bij de gemeenten Buren en Neder-Betuwe. “Aan deze ondernemers kunnen velen een voorbeeld nemen,” meent hij. “Het bedrijf geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt echt de ruimte en steekt veel energie in begeleiding. We begonnen met een proefperiode van drie maanden, die hartstikke goed verliep.” Voet: “Met de gemeente hebben we duidelijke afspraken weten te maken. Gaat het niet, dan gaat het niet. Er moet een bepaalde vrijblijvendheid in zitten, want als het niet werkt, geeft dat voor iedereen teleurstellingen. In de basis vinden wij dat iedereen een kans moet krijgen. Als werkgever raak ik er ontzettend enthousiast van als ik zie dat iemand vol motivatie aan de slag gaat. Wanneer je zelf wilt, mag je hier alles doen en leren.”

Dit artikel is verschenen in Rivierenland Business, nummer 4, december 2020.