donderdag 16 maart 2023

Verduurzamen met slimme stroomoplossingen

Door te investeren in de juiste stroomoplossingen, dragen wij als bedrijf bij aan de verduurzaming van onze branche. Tegelijkertijd bieden wij de klant zo ook de mogelijkheid om betere keuzes te maken. Wat ons betreft hebben Stage V aggregaten, hybride aggregaten en slimme hybride opstellingen met accupakketten de toekomst.

Minder uitstoot met Stage V aggregaten

Met de inzet van nieuwe technieken voorkomen we onnodige verspilling van energiebronnen en wordt schadelijke uitstoot beperkt. Sinds 2020 investeren wij daarom in aggregaten met een motor die voldoet aan de Stage V normen. Door de inzet van deze aggregaten met schonere motoren, wordt de uitstoot van schadelijke stoffen met een aanzienlijk percentage beperkt. Een Stage V motor stoot tot 90% minder NOx (stikstofoxiden) uit, in vergelijking met zijn vroege voorganger, de Stage I motor. Ook het aandeel fijnstof daalt tot zo’n 93%.

Flexibel met Hybride opstellingen

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van hybride opstellingen. Bij Hybride opstellingen wordt met een accu opgewekte energie en opgeslagen energie gecombineerd. Hierdoor kan er met slimme technieken worden ingespeeld op (grote) wisselingen in gebruik. Daarnaast worden de verschillende energiebronnen zo optimaal mogelijk benut. Denk hierbij aan een te kleine netaansluiting, bij bijvoorbeeld netcongestie of op een bouwplaats, maar ook aan duurzame energieopwekking zoals zonnepanelen. Hierdoor wordt de generator minder en efficiënter gebruikt en wordt er op brandstof en uitstoot bespaard.

Hybride aggregaten, ‘het zwitsers zakmes’ 

Waar hybride opstellingen veelal worden opgebouwd uit losse componenten biedt Voet ook speciale Hybride aggregaten. Onze hybride aggregaten worden ook wel het ‘Zwitsers zakmes’ genoemd en bevatten een aggregaat, accupakket en loadbank in één. De onderdelen in deze units zijn perfect op elkaar afgestemd en door de compacte behuizing zijn ze snel en flexibel te plaatsen. Met de geïntegreerde software kan er worden ingesteld welke stroomvoorziening de voorkeur heeft. Bij bijvoorbeeld synchrone netovernames is het hierdoor mogelijk dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van teruglevering van duurzame energiebronnen. Denk aan zonnepanelen. Mocht er echter sprake zijn van teruglevering (meer opwekking dan vraag) dan zorgt de geïntegreerde loadbank dat het overgebleven vermogen wordt opgenomen.

In 2022 introduceerden wij de Blue Hybrid Box. Deze 20ft container heeft een piekvermogen van 0,6MVA en biedt een veelzijdige en complete oplossing. Lees meer over dit hybride aggregaat.

In de praktijk

Recent hebben wij een AZC voorzien van een hybride opstelling. Bij dit project was een tijdelijke, maar redundante stroomvoorziening nodig die de sterk wisselende energievraag optimaal kon opvangen. In dit geval werd er gebruik gemaakt van de aanwezige energievoorziening, een kleine netaansluiting. Bij grote vraag schakelde de aggregaat automatisch bij om aan de vraag te voldoen en het accupakket weer op te laden. Naast redundantie hebben wij hierdoor het brandstofverbruik tot het minimale beperkt. Er is in zes maanden tijd zo’n 100.000 liter brandstof bespaard.

Heb je interesse of wil je meer informatie over de meest gunstige en duurzame stroomoplossing die Voet te bieden heeft? Neem voor de mogelijkheden contact met ons op, we helpen je graag!