dinsdag 14 december 2021

Energietransitie wordt geremd door Nederlandse energienet

Het is druk op het stroomnet. Hierdoor worden steeds vaker zonnepanelen uitgeschakeld; juist wanneer de zon schijnt, brengen ze niks op. De oorzaak ligt onder andere in de enorme groei van het aantal zonnepanelen in de afgelopen jaren.

Voet Energy Solutions merkt dit ook: onze Blue Battery Boxes worden steeds meer ingezet, vaak door netbeheerders, om energie ook op te slaan. 

Het energienet is in bepaalde delen van Nederland verouderd. Deze krapte kan de energietransitie in de weg staan; de stroomkabels hebben niet genoeg capaciteit en deze kunnen de opgewekte stroom van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen niet verwerken. Wanneer de zon hard schijnt, wordt er veel stroom geproduceerd en vaak weinig verbruikt. Als de netspanning hierdoor te hoog wordt, schakelen de omvormers de zonnepanelen uit. Dat betekent dat er weer energie uit het vaste elektriciteitsnet gehaald wordt. In veel gevallen géén groene stroom dus.

Voet wil samen met netbeheerders de Europese klimaatdoelstellingen halen. Daarom zetten wij steeds vaker, in samenwerking met hen, accupakketten in.  Hiermee vangen we het capaciteitsprobleem op de Nederlandse energienetten tijdelijk op. De accupakketten van Voet Clean Energy hebben vermogens tot 1.000 kWh. Dat betekent dat ze dit vermogen ook aan zonne-energie op kunnen vangen. 

Door de inzet van accupakketten wordt de energietransitie minder afgeremd. De netbeheerders zijn momenteel al heel druk bezig met een permanente oplossing voor de krapte op het energienet. Een groot deel van het laagspanningsnetwerk wordt vervangen. Dit moet ook wel om de energietransitie door te zetten; de elektrificatie zal verder toenemen door bijvoorbeeld de populariteit van elektrische auto’s en  warmtepompen.

Bent u benieuwd onze accupakketten? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden om deze in te zetten en te koppelen aan het energienet. Neem gerust contact met ons op.